2014. február 9., vasárnap

A girja nagyjai: Fedor Fuglev

A mai bejegyzésben a girjasport egyik legérdekesebb figurájáról fogunk szót ejteni. Fedor Fuglev nem csak abból a szempontból színes alakja a sportnak, hogy abban az időben kezdett versenyezni, amikor a szabályok még folyamatos változásban voltak (erről később), hanem azért is, mert sokféle sportban ért el jelentős eredményeket, afféle sportpolihisztornak tekinthető. 

Fuglev 1962-ben született egy egyszerű, ám a sportokért rajongó családba a Kurszk régióban. Már gyerekkorában síelt, focizott és kipróbálta magát jégkorongban is. Kamaszként kezdett el girjákat emelgetni, amelyek falujában szinte minden kertben megtalálhatóak voltak; emellett megismerkedett a súlyemeléssel is, amelyben már 15 éves korában versenyzett. 
Katonai szolgálata alatt a karatéba szeretett bele, és természetesen e sportban is versenyzett, 1984-ben az Orosz Bajnokságon is részt vett. Ezzel párhuzamosan persze girjasport versenyeken is indult, és aratott kisebb győzelmeket. 
Ezután edzőként kezdett tevékenykedni, és - főként küzdősportokban - tanítványai uralták a régiót a különböző versenyeken. De maga a mester sem tétlenkedett: 1985-ben megnyerte első versenyét a profik között (tehát 32kg-os golyóval) a -70kg kategóriában 15 lökéssel és 24 szakítással kezenként. (Ne feledjük, ekkoriban még nem álltak be a ma ismert szabályok a girjasporban.) A következő években folytatta mind edzői, mind sportolói karrierjét. Tanítványai továbbra is remekeltek a különböző sportágakban, a girjasportban többen megszerezték a Sport mestere címet is. 2000-ben Fuglev folytatta a versenyzést, és számtalan kimagasló eredményének köszönhetően végül (több állami kitüntetés mellett) megszerezte a Sport nemzetközi mestere minősítést is biatlonban és hosszú ciklusban egyaránt. Mindezt a negyvenes éveit taposva!
Fuglev legjobb eredményei: 
• 32 kg-os girjákkal: lökés -153 ismétlés (2007), szakítás – 222 ismétlés (2005), biatlon összesítés – 354  emelés (2011)
• 24 kg-os girjákkal: lökés – 210 ismétlés (2005), szakítás – 308 ismétlés (2000),biatlon összesítés – 468 emelés (2005).

Végül lássuk a mestert akcióban:


Végül ne feledjétek: a virtuális lökés kihívásból még szűk 3 hét van hátra! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése