2014. május 8., csütörtök

Új rangtáblázat


Mint arról a GSPlanet magazin első számából értesülhettünk, új rangtáblázat született a girjasportban. A táblázatot Vaszilij Ginko, az  IUKL főtitkárának felügyelete alatt állították össze, és három szervezet is elfogadta: nem meglepő módon az IUKL, az AKA és az IKSFA. 
A legfontosabb változtatás a korábbiakhoz képest, hogy a hölgyek számára is elérhetővé vált a biatlonban és a hosszú ciklusban való versenyzés, ők mind a két versenyszámhoz egy girját használnak. Ez a döntés erősen indokolt annak fényében, hogy egyre több kiváló női versenyző van a fenti számokban, de eddig számukra nem volt hivatalos rangtáblázat. További érv a bővítés mellett, hogy az olimpiai sportok közé való felvétel feltétele, hogy férfiak és nők számára azonos számú szám legyen. A bővítéssel ez teljesül: biatlon, hosszú ciklus, és csak szakítás a három diszciplína mindkét nem számára. Annak, hogy a szakítás külön szerepel, a lökés viszont nem, az az indoklása, hogy egyes versenyzők anatómiai felépítése (hosszú torzó, rövid karok) kevéssé alkalmas a lökésre, így hátrányban vannak az ezt tartalmazó számokban; a szakítás azonban mindenki számára egyformán elérhető.
Ezen felül férfiak, nők, és fiatalok számára egyaránt a 4 kg-onkénti girjakategóriákat vezették be, hogy elkerülhetőek legyenek az óriási ugrások a súlyokban, ami alkalmanként veszélyezteti a sportolók egészségét, azaz komoly sérülésekhez vezethet. 
Hozzáadtak egy "pehelysúly" kategóriát is mindkét nemhez, férfiaknál a legalsó kategória 58 kg, nőknél pedig 53. 
Végül a junior kategóriákat kiterjesztették lányokra is, így mindkét nem fiataljai számára van rangtáblázat.


Úgy vélem, hogy ezek nagyszerű változtatások, amelyek növelni fogják a sport elérhetőségét, és ezáltal a  népszerűségét is. Reméljük, hogy a többi szervezet is mielőbb csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése