2015. július 7., kedd

Beszámoló az IGSF hosszú ciklus világbajnokságról

Nehéz feladat a most lezajlott, Pécsett megrendezett világbajnokságról írni. Pozitív és negatív jelzők egyaránt bőségesen eszébe jutnak az embernek, semlegesnek maradni lehetetlen. Ennek megfelelően a leírás szubjektív lesz, csak a szerző véleményét tükrözi. 
A lenti beszámoló csak az IGSF vb-ről fog szólni, mivel az MKMGS bajnokságon nem vettünk részt, illetve nem is láttuk ezeket a szetteket. Minden tehát, ami következik, kizárólag az IGSF versenyre vonatkozik. 

tájkép csata előtt

Nos, nézzük a verseny szép oldalát. Az IGSF hosszú ciklus versenyek szombaton és vasárnap délelőtt zajlottak le, rengeteg olasz, és a "szokásos" ukrán, üzbég, kazah, orosz, fehérorosz (stb.) versenyzőkkel, illetve jópár magyar indulóval (IGSF versenyszabályzatban Bakai Levente, Bódis-Szabó Katinka, Nagy Réka, Némethné Kovács Rozália és Szalai Csaba indult, Kuhár Adrienn és Karacs Erika pedig csapatversenyben). Ahogy ez lenni szokott, először a profi (32-es) férfi, majd a profi (16-os) női kategória zajlott le, végül a férfi amatőr és junior (24-es) versenyszámok jöttek. 


Action!

A versenyben különösen szimpatikus volt, hogy itt alig-alig volt olyan induló, akinek a technikája ne lett volna többé-kevésbé összerakva, némelyikük pedig elképesztően szépen és kifinomult technikával dolgozott, amit öröm volt nézni. Ami viszont meglepő volt, hogy egy-két versenyző azért akadt, aki magát a lökést sem tudta kivitelezni (lényegében push press-t végzett helyette), ám ezt a bírók elfogadták. Feltehetően ezt az IGSF szabályzata megengedi.
Néhány - köztük Oleh Ilika :) - elindultak profi és amatőr kategóriában is, és végigharcolták mindkét szettet, maximális tiszteletünket kiérdemelve. 

tájkép csata után

Voltak nagyon izgalmas küzdelmek, ahol a versenyzők fej fej mellett haladva dolgozták végig a 10 percet, és ilyenkor a közönség is kitett magáért, buzdították a versenyzőket (néha a szervezők nemtetszését is kiváltva). Különösen jó volt látni, hogy a magyar csapatok maximális támogatást adtak egymás versenyzőinek is. Óriási csatát hozott a -60kg-os lányok küzdelme, ahol három versenyző is egymás mellett haladt szinte végig, végül 141-135-134 ismétléssel állították be az első három helyet, Nagy Réka második helyezést ért el az MSIC rang megszerzése mellett. 

Réka küzd

Nagyon nagyot csatázott Bódis-Szabó Katinka is, aki végül 127 ismétléssel harmadik helyet szerzett és megszerezte az MS rangot. Az ő esete különösen kellemetlen volt, mert tiznehárom ismétlést vettek el tőle - fogalmazzunk így - erősen vitatható módon, noha már Réka esetében is némi kétkedésre adott okot a hét elvett ismétlés némelyike. És ne feledkezzünk meg Némethné Kovács Rozáliáról sem, aki 121 ismétléssel második helyet szerzett. Gratulálunk lányok!!

Katinka akcióban

A fiúknál a legfurább eset Bakai Leventével történt, akinek a bírója a szett kellős közepén egy adott pillanatban elsétált az asztaltól, teljesen megzavarva a versenyzőt, aki lerakta a súlyokat. Mint utóbb kiderült, a bíró hölgy csak egy másik szöget keresett az érvényes végrehajtás ellenőrzéséhez. Itt sem lett volna hátrány, ha van közös nyelv a bírók, és a versenyzők jelentős része között. Szabó György segítségével végül sikerült megóvni a döntést, és Levente másnap 25 ismétléssel második helyre futott be. 

Néhány dolog mindenesetre nagyon kellemetlenül érintett lényegében mindenkit, és csak remélni lehet, hogy ezekre a jövőben több figyelem jut. Nem tudom, hogy ebből mennyi kinek a hibája, ezért nem is szeretnék felelősöket emlegetni, ezeket egyszerűen  ki kell javítani, ha színvonalas versenyeket szeretnének rendezni a jövőben. 
Egyrészt 2015-ben Európában nem megengedhető, hogy egy verseny szervezői gárdájában elvétve lehessen olyan embert találni, aki úgy ahogy töri az angolt. Tudomásul kell venni, hogy ma ez a nemzetközi kommunikáció elsőszámú nyelve, és a versenyzők bármi bajuk van, ezzel fognak próbálkozni. Többek között ezen apró hiányosságnak köszönhetően mérlegelt két versenyzőnk kb. 45 percig... 

a profi kategória beosztása

Másrészt a helyszín megválasztása katasztrofális volt: mint Szalai Csaba megjegyezte, a versenyzők jelentős része 20-30-40 százalékkal maradt el az edzésen produkált legjobb eredményeitől, mivel a csarnok iszonyatosan átmelegedett, és szellőztetésre egyáltalán nem volt lehetőség. Szombaton kora délutánra már csak a 'szauna' felirat hiányzott a bejáratról. 
Ahogy fent már kiderült, a bírók döntései is meglehetősen furcsák voltak egyes esetekben, néha határozottan az volt az érzésünk, hogy lejtős a pálya.
Ezek a kellemetlenségek (egyebek mellett) meglehetősen rossz szájízt hagytak maguk után. Reméljük, hogy a jövőben az ilyesmik kijavításra kerülnek, mert egy indulóban lévő sport esetében súlyos következményekkel járhat, ha már az elején elveszik a sportolók kedvét a versenyzéstől. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése