2013. december 14., szombat

Bemutató: Valerij Fedorenko

 A girjasport nagy alakjait bemutató sorozat első részében a már többször említett Valerij Fedorenkoról lesz szó. 

Fedorenko a volt Szovjetúnió területén, Kirgizisztánban született. Vékony gyerek volt, és már egész fiatalon elkezdett sportolni: a tornával, a harcművészetekkel és az ökölvívással ismerkedett meg. Tizenkét évesen találkozott először a girjával, és saját bevallása szerint tizenöt évesen kezdett el komolyan edzeni a vasgolyókkal. Félelmetes eredménynyel: 16 évesen elnyerte a Master of sport rangot 45 lökéssel, és kezenkénti 45 szakítással, de csupán egy évvel később már 46 hosszú ciklus ismétlésre volt képes 32 kg-os girjákkal, mindezt 68 kg-os testsúly mellett!
Ekkor kezdődött professzionális karrierje, profi girevoy sport versenyzővé vált. Ez heti tizenkét edzést jelentett, amelyek három vagy négy óra hosszat tartottak. Ez természetesen a versenyeredményeket is hozta, így nem csoda, hogy talán a legfiatalabbként a sport történetében, mindössze huszonegy évesen megkapta a legmagasabb elérhető rangot, a Honored Master of Sport (kb. "a sport tiszteletreméltó mestere") titulust. Eredményei magukért beszélnek: a "hagyományos" 24-es és 32-es súlyokkal úgy játszik, mintha játékok lennének, de elképesztő ismétlésszámokra képes 60, vagy akár 72 kg-os girjával is. Rekordjai megtekinthetőek itt.
1999-ben Fedorenko elvitte Amerikába a girját, és ezzel minden valószínűség szerint nagyban hozzájárult az egyik legnagyobb fitness-trend kialakulásához az ezredfordulón. Jelenleg a WKC (World Kettlebell Club) vezetőjeként tevékenykedik.  Saját nevével fémjelzett, kiváló minőségű versenygirjamárkát tart fent, ill. különböző kiegészítők, pl. a KettleShield és a Fixometer is a nevéhez köthetőek. Fedorenko manapság elsősorban tanít: szemináriumai mellett online oktatást is vállal. 

Végül lássunk egy videót egy komolyabb szettről: 60 lökés 60 kg-os girjával :)


Néhány link:
Fedorenko saját odala
A WKC honlapja
Egy hosszabb interjú (angol)

Nemsokára részletesebben szólunk a rangokról, hogy pontosan mit is jelent a Master of Sport, illetve milyen egyéb rangok - köztük egyszerű halandók számára is elérhetők :) - vannak, és a különböző szervezetek milyen feltételeket szabnak ezek megszerzéséhez. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése